Premier - pierwszy po wyborach wywiad dla prasy – w nowym WPROST

150x110

Lewica nie ma pomysłu na Polskę. PiS też nie, a na dodatek jest formacją rozedrganą. Nie ma z kim przegrać tych wyborów - ocenia premier. W najnowszym numerze tygodnika WPROST - pierwszy od czasu wyborów prezydenckich prasowy wywiad z szefem rządu.

Diagnoza premiera jest częściowo zbieżna z diagnozą, którą polskiemu systemowi politycznemu stawia redaktor naczelny WPROST. We wstępniaku do nowego numeru Tomasz Lis pisze, że polskie partie są bezwstydne, bezideowe, bezprogramowe i bezrefleksyjne. „Polska byłaby całkiem sprawnie rządzonym państwem, gdyby politycy i partie poświęcili państwu 10 procent energii, czasu i pasji, które poświęcają sobie" - ocenia naczelny WPROST.

Ponadto w najnowszym WPROST: „Czas powrotów" - czy zamieszani w aferę hazardową politycy PO wrócą do gry, ojciec Maciej Zięba o tym, dlaczego naprawdę odchodzi z Europejskiego Centrum Solidarności, a także o tym jak Polacy popadają w spiralę zadłużenia. W dziale Kultura - Krzysztof Warlikowski, reżyser, który zmienia polski teatr. A w rozmowie z Piotrem Najsztubem - Tomasz Karolak.

Ewentualne alternatywy dla Platformy mogą oznaczać dla Polski bardzo poważne kłopoty. Polaków nie stać na naszą przegraną. Platforma jest dziś jak dobrze osadzona skała (...) - taką diagnozę politycznej rzeczywistości stawia w rozmowie z Tomaszem Machałą premier Donald Tusk. Opozycji wytyka brak pomysłu na Polskę. Nie wyklucza jednak powyborczej koalicji z SLD, ale też nie odżegnuje się od dalszej współpracy z PSL. A co rząd zrobi, żeby PO wygrała wybory parlamentarne? O tym również w pierwszym po wyborach prezydenckich wywiadzie prasowym  szef rządu mówi tygodnikowi WPROST.

Czy wybory parlamentarne będą okazją do powrotu polityków, którzy swoją aktywność w PO musieli zawiesić po aferze hazardowej? Wygląda na to, że banici wracają do łask i na salony. Mirosław Drzewiecki coraz częściej jest wymieniany jako kandydat na szefa Polskiego Komitetu Olimpijskiego, Zbigniew Chlebowski gości u Grzegorza Schetyny. Także w sprawie Tomasza Misiaka, który z łask wypadł przy okazji prac nad ustawą o stoczniach, „złe emocje wygasły" - zdradza rozmówca WPROST. „Czas powrotów" - na łamach najnowszego wydania tygodnika WPROST.

Na łamach WPROST również rozmowa z dominikaninem, ojcem Maciejem Ziębą, dyrektorem Europejskiego Centrum Solidarności. Po obchodach 30-lecia NSZZ „Solidarność" dymisji ojca Zięby zażądał prezydent Gdańska, Paweł Adamowicz. W rozmowie z WPROST ojciec Zięba przyznaje, że cierpiał na depresję, że czasami ratował się alkoholem, ale zaprzecza, jakoby miał z tym ostatnim problemy. Prawdziwych przyczyn, dla których miałby zostać odwołany, upatruje w rozgrywkach politycznych, także tych związanych z obchodami jubileuszu „S".

W najnowszym numerze WPROST zajmuje się również zjawiskiem, którego skala rośnie w Polsce niemal lawinowo. Coraz więcej zadłużonych Polaków dochodzi do punktu, który bankowcy nazywają „dożywociem": komornik zajmuje im całą pensję, a to i tak nie wystarcza. Taki dług będzie rósł do końca życia. A banki robią wszystko, by swoim klientom wcisnąć kolejne kredyty. Jak rośnie pętla zadłużenia - o tym w najnowszym WPROST.

W dziale Kultura - Krzysztof Warlikowski. Reżyser, który bardziej przypomina gwiazdę rocka niż człowieka teatru - jak pisał o nim francuski „Le Monde". Od trzech lat buduje swój teatr - dosłownie, ale także jako zespół i jako wizję. 30 września odbędzie się premiera jego najnowszej sztuki - „Koniec". Jak pracuje, z kim pracuje i co sprawia, że w wieku 50 lat wciąż w środowisku uchodzi za „młodego" - w najnowszym WPROST.

Swój teatr założył też całkiem niedawno Tomasz Karolak. Z popularnym aktorem w najnowszym WPROST rozmawia Piotr Najsztub. A rozmawiają o amerykańskich samochodach, o życiu, śmierci i wierze, o tym, jak to było być dzieckiem wojskowego w PRL. I o teatrze, w którym brawa bił Tadeusz Mazowiecki, a Grzegorz Jarzyna przysłał SMS z gratulacjami. Najsztub pyta... Tomasza Karolaka - w nowym WPROST.

Nowy numer WPROST w kioskach od poniedziałku, 20 września. E-wydanie tygodnika - dostępnie już w niedzielę o północy na stronie tygodnika oraz u dystrybutorów prasy elektronicznej, m.in. na witrynach e-kiosk, eGazety oraz Nexto. Użytkownicy iPadów mogą czytać WPROST, pobierając z App Store aplikację eGazety. Szczegóły - na www.wprost24.pl.

*****

Tygodnik WPROST to jeden z wiodących ogólnopolskich tygodników społeczno-informacyjnych i jedno z najczęściej cytowanych mediów prasowych. Ukazuje się od 1982 r. Według Instytutu Monitorowania Mediów, w 2009 r. tygodnik WPROST był wśród dziesięciu mediów najczęściej cytowanych przez inne media mediów, jako pierwszy z tygodników.  Wydawcą tygodnika WPROST jest Agencja Wydawniczo-Reklamowa WPROST. Od końca grudnia 2009 r. jej większościowym udziałowcem jest Platforma Mediowa Point Group SA. Od maja 2010 redaktorem naczelnym WPROST jest Tomasz Lis. Pod nowym kierownictwem WPROST ponownie jest jednym z najczęściej cytowanych tygodników w Polsce.